Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z kurczaka z papryką Celi

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: grillowane. Dziś przepis na szaszłyki z kurczaka z papryką Celi. Przepis zawiera: pierś z kurczaka, paprykę, tymianek i słodką paprykę. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 2 czerwone papryki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić w duża kostkę.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwę.
    Dodać do niej słodką paprykę, tymianek, pieprz ziołowy i przyprawę do kurczaka.
    Wsypać jeszcze lubczyk i całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec doprawić do smaku solą.
    Do powstałej marynaty przełożyć mięso.
    Wymieszać, aby kurczak cały się nią okrył.
    Odstawić na kilka godzin.
    W między czasie umytą paprykę pokroić w duża kostkę usuwając gniazda nasienne.
    Zamarynowanego kurczaka nabijać na patyczki od szaszłyków na przemian z papryką.
    Tak przygotowane szaszłyki kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *