Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suflet z jabłek

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 30 dkg cukru
  • 10 białek
  • skórka cytrynowa
  • cukier z wanilią
  • 2 łyżki masła

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki, upiec w piekarniku. Przetrzeć  przez sito z połową cukru, przełożyć do rondla i jeszcze kilka minut podgrzewać, aż do zgęstnienia. Białka ubić z drugą połową cukru do białości, dodać posiekaną  skórkę cytrynową, łyżkę cukru z wanilią i przecier z jabłek. Przygotować żaroodporny półmisek wysmarowany masłem, przełożyć przygotowaną masę. Wstawić  do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 stopni C .Gdy suflet się zarumieni , wyjąć i podawać gorący.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *