Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stek Porterhouse z sosem musztardowym.

Skład:

  • 1 stek o wadze 750 g
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1\2 łyżeczki tymianku
  • 2 szalotki
  • 1\4 litra białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek musztardy Dijon
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przyrządzenia:
Mięso smażyć na oleju przez 10 minut. Następnie posolić popieprzyć i posypać tymiankiem, owinąć w folię aluminiową i wstawić do ciepłego piekarnika. Szalotki obrać drobno posiekać i zeszklić. Rozprowadzić białym winem i połowę odparować. Do sosu dodać śmietanę i musztardę, ubijając trzepaczką. Gotować 5 minut, doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Mięso pokroić w paski, ułożyć na podgrzanym półmisku i polać sosem.
Podawać z młodymi ziemniakami i glazurowaną marchewką.

1 comment for “Stek Porterhouse z sosem musztardowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *