Sos z mięsa mielonego Aldony
Sos z mięsa mielonego Aldony0 out of 5 based on 0 voters.
Dziś przepis na sos z mięsa mielonego, który można wykorzystać do wielu potraw np. do spaghetti czy lasagne. Do jego wykonania potrzebujesz: mięsa mielonego, pomidorów, czosnku i cebuli.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 przecier pomidorowy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek i lekko zeszklić.Wówczas wrzucić mięso mielone i razem przesmażyć.Następnie dodać pomidory w puszce razem z przecierem.Wymieszać i dodać jeszcze słodką oraz ostrą paprykę, oregano i zioła prowansalskie.Ponownie wymieszać i dusić jeszcze an ogniu, aż powstanie gęsty sos.Na sam koniec doprawić go jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: niedziela, 15, październik 2017 15:43
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny