Sos pieczarkowy Igi
Sos pieczarkowy Igi0 out of 5 based on 0 voters.
Przepis na klasyczny sos pieczarkowy pomysłu Igi. Do jego wykonania potrzebujesz: pieczarek, cebuli, klarowanego masła i śmietany.
Składniki:
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- ½ łyżki klarowanego masła
- 200 ml śmietany 30%
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebulę drobno posiekać.Wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym klarowanym masłem.Lekko poddusić po czym wrzucić pieczarki.Całość przesmażyć.Wówczas zalać pieczarki śmietaną.Trzymać jeszcze na ogniu, aż sos zgęstnieje.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy pieczarkowe
- Opublikowano: niedziela, 14, maj 2017 09:57
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny