Sos pieczarkowy Anieli
Sos pieczarkowy Anieli 0 out of 5 based on 0 voters.
Pyszny, prosty w wykonaniu sos pieczarkowy. Który idealnie nada się jako dodatek do potraw mięsnych. Aby go wykonać potrzebujesz: pieczarek, cebuli, czosnku i śmietany.
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebulę posiekać, a obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić cebulę wraz z czosnkiem na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Gdy lekko się zeszklą dorzucić pieczarki.Całość przesmażyć , aby większość soku z pieczarek odparowała.Wówczas zalać całość śmietaną.Wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Trzymać na małym ogniu, aż całość zgęstnieje i osiągnie konsystencję sosu.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy pieczarkowe
- Opublikowano: wtorek, 23, lipiec 2019 00:00
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny