Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos pieczarkowy Anieli

Pyszny, prosty w wykonaniu sos pieczarkowy. Który idealnie nada się jako dodatek do potraw mięsnych. Aby go wykonać potrzebujesz: pieczarek, cebuli, czosnku i śmietany. 
 

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Obraną cebulę posiekać, a obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić cebulę wraz z czosnkiem na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Gdy lekko się zeszklą dorzucić pieczarki.
    Całość przesmażyć , aby większość soku z pieczarek odparowała.
    Wówczas zalać całość śmietaną. 
    Wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Trzymać na małym ogniu, aż całość zgęstnieje i osiągnie konsystencję sosu. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *