Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos jogurtowy do kalmarów

Jeśli mamy już przygotowane kalmary. To proponujemy przygotować teraz prosty przepis na  sos jogurtowy, który idealnie sprawdzi się jajko dodatek do smażonych kalmarów. Przepis zawiera: jogurt naturalny, śmietanę, sok z cytryny i przyprawy. 
 

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do miseczki przelać jogurt naturalny.
    Dodać do niego majonez oraz śmietanę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do sosu.
    Dodać jeszcze sok z cytryny.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem schłodzić w lodówce.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *