Sos grzybowy z wędzoną szynką
Sos grzybowy z wędzoną szynką 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- kilka suszonych grzybów
- 2 plastry wędzonej szynki
- kilka plasterków suchej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- szczypta mielonej papryki
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą i po kilku godzinach ugotować po czym posiekać.
W miedzy czasie szynkę, kiełbasę oraz ogórki pokroić w paseczki.
Następnie na połowie tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać ketchup i dusić na małym ogniu kilka minut.
W między czasie na pozostałym tłuszczu przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić bulionem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.
Po około 5 minutach wlać wino, dodać ketchup razem z cebulą oraz ogórki, grzyby razem z wywarem, kiełbasę i szynkę.
Wrzucić roztarte przyprawy i doprawić jeszcze solą, pieprzem, mieloną papryką oraz zielem angielskim.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy grzybowe
- Opublikowano: czwartek, 07, luty 2013 11:06
- Elżbieta Lemańska
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny