Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos chrzanowo-śmietanowy Krystyny

 

Składniki:

 

  • 2 korzenie chrzanu
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1 szkl słodkiej śmietany kremowej
  • 3 jajka
  • sól

Sposób wykonania:
Chrzan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach po czym przełożyć go na sito i sparzyć wrzątkiem.
W między czasie ugotować jajko na twardo.
Oddzielić żółtka od białek i do żółtek dodać sok z cytryny, rozetrzeć na gładką masę.
Wówczas dodać śmietanę oraz ostygnięty chrzan.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Gotowy sos wstawić do lodówki na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *