Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos cebulowy z czosnkiem

 

Składniki:

  • 5 cebul
  • główka czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szkl śmietany
  • 1 szkl rosołu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać po czym razem z czosnkiem wrzucić na osolony wrzątek i ugotować.
    Wówczas całość zmiksować.
    Natomiast na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, która rozprowadzić  bulionem i dodać do masy cebulowo-czosnkowej.
    Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, do momentu aż płyn zmniejszy objętość co najmniej o połowę.
    Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *