Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone ogórki z chili

Składniki:

  • 2 ogórki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm laski imbiru
  • 2 czerwone chili
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżeczka sosu z żółtej fasoli
  • 1 łyżka klarowanego miodu
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sposób wykonania:
Obrane ogórki pokroić wzdłuż na pół, które pokroić w paski.
Odstawić na 20 minut po czym opłukać je pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
W między czasie do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, imbir, chili oraz dymkę.
Smażyć około 30 sekund.
Po tym czasie dodać ogórka razem z miodem i sosem z żółtej fasoli.
Smażyć kolejne 30 sekund i wlać jeszcze wodę.
Trzymać jeszcze na ogniu do momentu, aż większość płynu wyparuje.
Przed podaniem skropić olejem sezamowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *