Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Serowy sos do warzywach przekąsek Kasi

Przepis na pyszny serowy sos, który podkreśli smak wszystkich warzywnych przekąsek. Do jego wykonania potrzebujesz: serków topionych, śmietanki, kurkumy oraz ostrej papryki. 
 

Składniki:

  • 200 g serków topionych 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki chilii w proszku 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka przełożyć serki pokrojone na mniejsze kawałki.
    Zalać je śmietaną i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż serki się roztopią i połączą ze śmietaną. 
    Wówczas dodać kurkumę, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę oraz chilii.
    Dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze chwilę na ogniu, aż sos zgęstnieje.
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *