Przepis na pyszny serowy sos, który podkreśli smak wszystkich warzywnych przekąsek. Do jego wykonania potrzebujesz: serków topionych, śmietanki, kurkumy oraz ostrej papryki.
Składniki:
- 200 g serków topionych
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki chilii w proszku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do rondelka przełożyć serki pokrojone na mniejsze kawałki.Zalać je śmietaną i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż serki się roztopią i połączą ze śmietaną.Wówczas dodać kurkumę, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę oraz chilii.Dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze chwilę na ogniu, aż sos zgęstnieje.Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4