Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Serowe ciasteczka schowane w jabłkach

Składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki tłuszczu
  • ¼ szkl. mleka
  • ½ szkl. startego sera cheddara
  • 2 łyżki masła
  • 1 jabłko

    Sposób wykonania:
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą, wówczas dodać tłuszcz do pieczenia oraz starty ser.
    Całość dokładnie wymieszaj aż powstanie zwarte ciasto.
    Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 13 mm po czym wykroić z niego ciasteczka za pomocą różnych foremek.
    Ciasteczka ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, piec ok. 15 minut.
    W między czasie na rozgrzane masło wrzucić obrane jabłko pokrojone w plasterki, które smażyć ok. 3 minut.
    Przed podaniem ciasteczka obłożyć jabłkiem.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Marcina

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *