Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Pouligny st Pierre A.O.C.

Pochodzenie: Centre
Rodzina serów: Sery kozie
Rodzaj mleka: mleko kozie
Smak: lekko kwaskowaty, wyczuwalny jest jego słony smak, a następnie słodki
Zawartość tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: od kwietnia do października
Opis:
Nazwa sera pochodzi od wioski, w której go wytwarzano. Ten ser nazywany jest piramidą lub Wieżą Eiffla z powodu stożkowego kształtu. Bogactwo smaku, od lekko kwaskowatego, przez słony, a skończywszy na słodkim zawdzięcza mleku kóz wypasanych w dolinie rzeki Brenne. Łagodny, oceaniczny klimat wpływa na rozwój roślinności, która jest podstawą pożywienia kóz. W mleku kóz można odkryć prawdziwe bogactwo smaków – roślin ziołowych, białego wina i orzechów. Skórkę ma suchą, pokrytą drobną, naturalną niebieską pleśnią. Miąższ jest biały, o delikatnej konsystencji, wilgotny, miękki i kruchy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *