Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Livarot A.O.C.

Pochodzenie: Normandia
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: ma ostry smak podobny do kruchego mięsa, lekko kwaskowaty
Zawartość  tłuszczu: minimum 40%
Pora roku: późną wiosną, jesienią, zimą
Opis:
Dawniej był wyrabiany przez mnichów, obecnie częściej produkuje się go w mleczarniach. W XIX wieku nazywano go "mięsem biedaków", gdyż w tamtym okresie był najbardziej spożywanym serem w Normandii zarówno przez biednych jak i bogatych. Ten gładki, miękki ser masuje się, aby spowodować wzrost pomarańczowych bakterii na jego powierzchni. Ma wilgotną pielęgnowaną na maź skórkę. Livarot nazywany jest "pułkownikiem", ponieważ jest związywany paskami sitowia przypominającymi dystynkcje wojskowe. Dojrzewanie trwa co najmniej trzy tygodnie, zwykle od 1-3 miesięcy. Podczas dojrzewania ser jest przemywany w solance i kilkakrotnie obracany. Smakosze preferują livarot dojrzały, ponieważ jego smak staje się wtedy bardziej wyrazisty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *