Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Brocciu A.O.C.

Pochodzenie: Korsyka
Rodzina serów: Sery świeże
Rodzaj mleka: mleko kozie i owcze
Smak: świeży, słodki, delikatny w smaku; po 6- miesięcznym suszeniu smak staje się bardzo ostry i wyrazisty
Zawartość  tłuszczu: minimum 40%
Pora roku: od października do czerwca
Opis:
Ser tradycyjny, farmerski, rzemieślniczy. Brocciu jest szczególnym serem, ponieważ to pierwszy ser AOC robiony z serwatki, którą zwykle odrzuca się przy produkcji. Miąższ jest miękki, słodki, pachnie mlekiem. Brocciu jest podobny do włoskiego sera ricotta, jest bardzo popularny wśród Korsykan. Świeży ser można osolić i suszyć przez sześć miesięcy. Waga 500 g1 kg. Jeśli się go odsączy i posoli, może dojrzewać jak inne sery.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *