Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka śledziowa z jabłkiem i burakiem

 

Składniki:

  • 2 solone śledzie
  • jajko
  • cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 4 buraki ćwikłowe
  • ½ szkl. śmietany
  • łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia odsączyć je z wody i pokroić kostkę.
    Następnie ugotować jajko na twardo, obrać i pokroić na cząstki.
    Natomiast jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę.
    Skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    Buraki upiec w rozgrzanym piekarniku, obrać pokroić paseczki.
    Na koniec ugotować jeszcze ziemniaki mundurkach, obrać i pokroić w kostkę.
    Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
    Zalać śmietaną i przemieszać.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *