Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ryżowa z tuńczykiem Karoliny

Szybkie i oryginalne przepisy na potrawy z ryb. Dziś przepis na solę pieczona w folii. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: soli, czosnku, soku z cytryny, rozmaryn i tymianku.  
 

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
  • 1 puszka tuńczyka
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie tuńczyka odsączyć  z zalewy i podzielić na mniejsze kawałki.
    Obraną cebule pokroić w piórka.
    A fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy.
    Natkę pietruszki drobno posiekać.
    Ugotowany ryż odcedzić, a gdy ostygnie połączyć z resztą składników.
    Następnie oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny.
    Dodać jeszcze oregano i bazylię.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym sosem skropić sałatkę i całość delikatnie przemieszać.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *