Sandacz duszony z porami
Sandacz duszony z porami 5.00 out of 5 based on 2 voters.
Składniki:
- 80 dag sandacza
- 2 pory
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- ½ cytryny
- garść orzeszków pistacjowych
- sól
- pieprz
- listki bazylii
Sposób wykonania:
Sandacza pokroić w dzwonka, które skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie pokrojone w krążki pory przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Wówczas wlać bulion i dusić do momentu, aż sos wyparuje.
Doprawić do smaku pieprzem i dodać orzechy oraz sok z cytryny.
Natomiast dzwonka ryby przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
Przewrócić dorsza na druga strona i przykryć porami, dusić jeszcze kilka minut.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
- Szczegóły
- Kategoria: Dorsz
- Opublikowano: środa, 06, luty 2013 09:12
- Wanda Plewa
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla