Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Różowe jaja świąteczne z szynką

Składniki:

  4 jaja ugotowane na twardo

  5 plastrów szynki

  łyżka oleju

  2 łyżki posiekanego szczypiorku

  2 łyżki ostrego ketchupu

  łyżka majonezu

  4 listki sałaty

  szczypta imbiru

  łyżka posiekanych orzechów

  sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Jaja obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka.Jeden plaster szynki drobno posiekać.

Żółtka, jedną łyżkę ketchupu, jedną łyżkę oleju dobrze rozetrzeć, dodać sól, pieprz, następnie posiekany szczypior i pokrojoną szynkę, wymieszać.Jaja czubato wypełnić pastą.

Ułożyć na szklanym półmisku pośrodku, z boku ułożyć listki sałaty.

Plasterki szynki przekroić na połowy, każdą zwinąć w foremny rulonik i ułożyć na sałacie.

Przygotować sos:

Łyżkę majonezu wymieszać z łyżką ketchupu, dodać szczyptę imbiru, wsypać orzechy, odstawić na 15 minut.Na każde jajko nałożyć łyżkę sosu, udekorować domowymi marynatami i gałązkami pietruszki.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *