Makrela w słodko ostrej marynacie, grillowana
Makrela w słodko ostrej marynacie, grillowana4.65 out of 5 based on 93 voters.
Składniki:
-
2 makrele
Marynata:
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2/3 szklanki słodkiego sosu chili
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego (lub rozcieńczony ocet spirytusowy)
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- pieprz biały
Sposób przyrządzenia:
Rybę bardzo dokładnie umyć, osuszyć. Składniki marynaty zmiksować, natrzeć nią bardzo dokładnie ryby nie zapominając o jamie brzusznej, odstawić na 60 minut. Piec na dobrze nagrzanym grillu, rybę około 10 minut, obracając i smarując marynatą. Podawać z pieczywem.
- Szczegóły
- Kategoria: Ryby z grilla
- Opublikowano: poniedziałek, 06, czerwiec 2011 15:28
- Iwona Podgórna
- Karkówka z grilla
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z grilla
- Grillowane ziemniaki
- Warzywa z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla
- Burgery z grilla
- Ryby z grilla
- Marynaty na grilla
- Mieszanki do grilla
- Kiełbaski z grilla