Ryba w sosie jajecznym
Ryba w sosie jajecznym 3.67 out of 5 based on 3 voters.
Składniki:
- 6 steków z tuńczyka
- 1 cebula
- 7 łyżek soku z cytryny
- 150 ml wody
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób wykonania:
Rybę przełożyć do rondla.
Dodać do niej sok z cytryny, plastry cebuli, sól oraz pieprz.
Zalać wodą i gotować pod przykryciem około 15-20 minut.
Po tym czasie rybę oraz cebulę wyjąć z rondla łyżką cedzakowa a wywar przecedzić.
Wówczas cały czas ubijając dodawać do niego ubite jajka.
Następnie podgrzewać na małym ogniu około 2-3 minut do zgęstnienia nie przerywając ubijania.
Na koniec do sosu wrzucić posiekany koperek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sosem polać rybę przed podaniem.
- Szczegóły
- Kategoria: Ryby
- Opublikowano: piątek, 04, styczeń 2013 14:17
- Aneta Stanek
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla