Ryba w sezamie Olka
Ryba w sezamie Olka 0 out of 5 based on 0 voters.
Poszukujesz ciekawego pomysłu jak przyrządzić rybę? Wypróbuj przepis Olka na pyszną rybę w sezamowej panierce. Przepis zawiera: filety ryby morskiej, sezam, imbir i jajko.
Składniki:
- 500 g filetów z ryby morskiej
- 1 cytryna
- 1 szkl sezamu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
-
Oczyszczone i osuszane filety pokroić na mniejsze porcję.Skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny.Następnie starty imbir zalać sosem sojowym.Dodać gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać.Powstałą marynatą natrzeć kawałki ryby.Następnie zanurzać je w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu.Na koniec obtoczyć w sezamie, delikatnie go dociskając, aby nie odpadł od ryby.Tak przygotowaną rybę kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Ryby
- Opublikowano: środa, 27, marzec 2019 16:51
- Monia
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla