Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pączki ziemniaczane z kiełbaskami

Składniki:

  5 dag masła

  sól

  pieprz

  gałka muszkatołowa

  10 dag mąki

  2 jajka

  1 kg kolorowej papryki

  półtorej szklanki rosołu

  50 dag ziemniaków

  łyżeczka proszku do pieczenia

  1 l oleju

  8 kiełbasek

  2 łyżki oliwy

  słoiczek sosu curry

Sposób przyrządzenia:

Zagotować 3/4 l wody ze szczyptą soli i 3 dag masła. Wsypać mąkę, mieszając podgrzewać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przełożyć do miski, wbić jajko, wymieszać.

Papryki pokroić w krążki, wrzucić na 8 minut do wrzącego rosołu. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Do ciasta ptysiowego dodać drugie jajko, ziemniaki i proszek do pieczenia.

Przyprawić do smaku. Wycinać pączki za pomocą 2 łyżek, smażyć porcjami w głębokim oleju (po 10 minut). Kiełbaski zgiąć i nabić na wykałaczki, usmażyć na oliwie. Na pozostałym maśle podsmażyć krążki papryki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *