5 dag masła

  sól

  pieprz

  gałka muszkatołowa

  10 dag mąki

  2 jajka

  1 kg kolorowej papryki

  półtorej szklanki rosołu

  50 dag ziemniaków

  łyżeczka proszku do pieczenia

  1 l oleju

  8 kiełbasek

  2 łyżki oliwy

  słoiczek sosu curry

Sposób przyrządzenia:

Zagotować 3/4 l wody ze szczyptą soli i 3 dag masła. Wsypać mąkę, mieszając podgrzewać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przełożyć do miski, wbić jajko, wymieszać.

Papryki pokroić w krążki, wrzucić na 8 minut do wrzącego rosołu. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Do ciasta ptysiowego dodać drugie jajko, ziemniaki i proszek do pieczenia.

Przyprawić do smaku. Wycinać pączki za pomocą 2 łyżek, smażyć porcjami w głębokim oleju (po 10 minut). Kiełbaski zgiąć i nabić na wykałaczki, usmażyć na oliwie. Na pozostałym maśle podsmażyć krążki papryki.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi