Puree ziemniaczane z czosnkiem Izy
Puree ziemniaczane z czosnkiem Izy0 out of 5 based on 0 voters.
Wypróbuj przepis Izy na pyszne puree ziemniaczane z czosnkiem. Pozostałe składniki tego przepisu: mleko, masło i przyprawy.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 6 łyżek masła
- 1 szkl mleka
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Obrane ziemniaki wrzucić do garnka.Zalać je wodą i ugotować.W między czasie czosnek również obrać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Trzymać na małym ogniu pod przykryciem aż czosnek zmięknie.Wówczas wyjąć czosnek a na tą samą patelnię wsypać mąkę.Mieszając przesmażyć po czym rozprowadzić ją mlekiem.Ugotowane ziemniaki odcedzić.Dodać do nich biały sos i czosnek.Całość przecisnąć przez praskę lub zblendować.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: piątek, 30, grudzień 2016 04:59
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak