Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puree ziemniaczane z czosnkiem Izy

Wypróbuj przepis Izy na pyszne puree ziemniaczane z czosnkiem. Pozostałe składniki tego przepisu: mleko, masło i przyprawy. 
 

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 6 łyżek masła
  • 1 szkl mleka
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki wrzucić do garnka.
    Zalać je wodą i ugotować.
    W między czasie czosnek również obrać i wrzucić do rondelka  z rozgrzanym masłem.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem aż czosnek zmięknie.
    Wówczas wyjąć czosnek a na tą samą patelnię wsypać mąkę.
    Mieszając przesmażyć po czym rozprowadzić ją mlekiem.
    Ugotowane ziemniaki odcedzić.
    Dodać do nich biały sos i czosnek.
    Całość przecisnąć przez praskę lub zblendować.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *