Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przystawka piwosza*

*Cykl – przepisy mistrzów.

Składniki:

przystawka0ci.jpg
(1 porcja)

  • Ćwiartki ziemniaków Aviko – 80 g
  • Cebula czerwona – krążki – 30 g
  • Cukinia – krążki – 40 g
  • Boczek wędzony – 40 g
  • Ketchup – 50 g
  • Ser żółty – tarty – 20 g
  • Masło – 30 g
  • Delikat do drobiu Knorr, sól, pieprz, papryka, majeranek – 10 g

Sposób przyrządzenia:
Pokrojone w krążki cebulę i cukinię lekko zrumienić na maśle z dodatkiem plasterka boczku.
Ćwiartki ziemniaków Aviko usmażyć we frytownicy w temperaturze 180°C.
Usmażone ćwiartki ziemniaków i warzywa posypać delikatem do drobiu.
1/3 gorących cząstek ziemniaków ułożyć na talerzu w okrąg o średnicy około 6 cm (wykorzystać okrągły pierścień do wycinania ciasta, aby ułatwić formowanie potrawy).
Następnie na warstwie ziemniaków położyć gorące krążki cebuli i cukinii i ponownie warstwę ziemniaków.
Kilka cząstek Aviko ułożyć pionowo na wierzchu potrawy w formie piramidki.
Potrawę posypać tartym serem lub polać keczupem i ostrożnie zdjąć formę w kształcie pierścienia.
Talerz posypać płatkami boczku, ozdobić frytowanymi paskami pora i zieleniną.
Danie to, jako ciepłą przystawkę, można podawać do napojów – na przykład piwa.

Autor: Leszek Gryka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *