Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z kurczaka z ryżem i cukinią krok po kroku

Składniki:

    2 kg ud z kurczaka
    1 szklanka ryżu
    1 średnia cukinia pokrojona wzdłuż na ćwiartki i w plastry
    1 łyżka masła
    1 średnia cebula pokrojona w kostkę
    4 ząbki czosnku drobno posiekane
    2,3 szklanki zupy pieczarkowej w puszce lub zrobionej z zupy w proszku
    zielenina (koperek, pietruszka) drobno posiekana

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte górne części ud kurczaka zalewamy 4 szklankami wody z rozpuszczoną w niej ½ szklanki soli. Odstawiamy na kilka godzin.
    W dużym rondlu który może być użyty do pieczenia w piekarniku rozgrzewamy masło.

    Gdy masło się rozgrzeje dodajemy do rondla ryż.

    Podgrzewamy mieszając do momentu aż ryż nie będzie już szklisty, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.

    Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i chwilę dusimy razem. W międzyczasie rozcieńczamy zupę pieczarkową.

    Do rondla wlewamy zupę pieczarkową i mieszając doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy do smaku.

    Dodajemy wyjętego z zalewy i opłukanego kurczaka.

    Rondel wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i zapiekamy przez około 1 godzinę.

    Po wyjęciu z piekarnika potrawę po kilku minutach przekładamy do salaterki, posypujemy zieleniną i podajemy.

    Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *