Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Poparzona babka

 

Składniki:

 

  • ¼ kg cukru
  • 1 kostka masła
  • ½ kg mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 olejek migdałowy
  • tłuszcz i bułka tarta

Sposób wykonania:
Jajka wbić do miski, dodać do nich cukier i całość dokładnie ubijać.
Gdy powstanie jednolita gęsta masa wlać gorące masło.
Nadal ubijać do momentu, aż masa stanie się chłodna.
Wówczas dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wyrobić i przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *