Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka pieczone w pomidorowym sosie

 

Składniki:

 

  • 1 kg żeberek
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka.
Zalać je bulionem, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Gotować około godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie żeberka odłączyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Natomiast do szklanki bulionu pozostałego z gotowania żeberek dodać koncentrat pomidorowy, miód oraz sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Powstałym sosem zalać żeberka.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *