Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka.
Zalać je bulionem, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Gotować około godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie żeberka odłączyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Natomiast do szklanki bulionu pozostałego z gotowania żeberek dodać koncentrat pomidorowy, miód oraz sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Powstałym sosem zalać żeberka.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.