Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety baranie w cieście

Składniki:

  • 8 kotletów baranich
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki smalcu
  • ½ szkl bulionu
  • 1 szkl mąki
  • 5 jaj
  • ½ szkl mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Z mięsa wyciąć kotlety razem z kostką, które zbić i oczyścić z błonek i tłuszczu.
Następnie obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu  dodatkiem oliwy z obu stron, odstawić.
Do mleka wsypać mąkę i wbić żółtka.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.
Ostygnięte kotlety oprószyć solą po czym zanurzać w cieście.
Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.
Podawać polane ulubionym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *