Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka marmurkowa Kingi

 

Składniki:

 

  • 20 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki czekolady w proszku
  • 1 łyżka kakso
  • 2 łyżki śmietany
  • tłuszcz i bułka tarta

Sposób wykonania;
Do miękkiego masła dodać cukier i cukier waniliowy.
Całość dokładnie utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.
Gdy składniki się połączą dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiana z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać i na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Następnie podzielić ciasto na 2 części.
Jedną część wylać na dno formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Natomiast do drugiej części dodać kakao, czekoladę oraz śmietankę, wymieszać.
Ciemne ciasto wylać na jasne, delikatnie mieszając widelcem aby kolory przeszły miedzy siebie.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *