Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidory w zalewie

Składniki:

  • pomidory 1 kg
  • woda 1 litr
  • sól 1 łyżka
  • cukier 2 łyżki
  • ocet 4 łyżki
  • żelatyka 10 łyżek
  • ziele angielskie
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek

    Sposób przyrządzenia:
    Dojrzałe, ale twarde pomidory należy dobrze sparzyć gorącą wodą,
    następnie obrać je ze skórek i pokroić w ćwiartki, tak pokrojone
    pomidory należy przełożyć do słoików. Z przegotowanej, ale ostudzonej
    wody należy odlać połowę, po czym ją zagotować na ogniu i rozpuścić w
    niej przygotowaną żelatynę. Pozostałą część wody należy zagotować z
    dodatkiem soli, cukru, octu, cebuli, czosnku i ziela angielskiego, po
    zagotowaniu odstawić do wystygnięcia, wymieszać ją i wlać do
    przygotowanych słoików z pomidorami. Słoiki należy szczelnie zakręcić i
    pasteryzować 5 minut.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *