Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidorowa ze smażonym makaronem

Składniki:

  • 2 żółte cebule
  • 1 główka czosnku
  • 8 pomidorów
  • ¼ pęczka bazylii
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek
  • 8 szkl. bulionu warzywnego
  • ½ szkl. wiórków parmezanowych
  • 1 łyżka kaprów
  • pieprz

    Smażony makaron:

  • 2 szkl. mąki
  • szczypta soli jodowanej
  • 1 jajka
  • ½  szkl. oliwy z oliwek
  • ½  szkl. wody
  • 4 szkl. oleju

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać razem z solą.
    Następnie jajko roztrzepać dodając oliwę oraz wodę, wówczas przelać całość do mąki.
    Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę, którą wstawić do lodówki na 1 dzień.
    Następnego dnia ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką i pokroić na makron dowalonego kształtu.
    Smażyć makaron na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.
    W między czasie na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić posiekaną cebulę, trzymać na ogniu ok. 2 minut po czym dodać posiekany czosnek i smażyć kolejne 2 minuty, wówczas dodać pomidory pokrojone w ósemki i zalać całość bulionem.
    Pozostawić na ogniu ok. 1,5 godziny.
    Po tym czasie dodać posiekane zioła i gotować jeszcze 30 minut.
    Zupę podawać ze smażonym makaronem, posypaną kaparami, wiórkami parmezanowymi oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *