Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym

Składniki:

    • 2 polędwice wieprzowe
    • 8 dużych listków rozmarynu
    • 8 dużych listków tymiankowych
    • 1/2 szklanki octu balsamicznego
    • 1/4 szklanki oliwy albo oleju


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Każdą polędwiczkę pokroić na 6 plastrów i rozbić dłonią. W misce wymieszać oliwę, ocet i zioła. Marynatą zalać mięso i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Piekarnik mocno nagrzać. Mięso odsączyć z marynaty, ułożyć na ruszcie. Z marynaty usunąć zioła, doprowadzić ją do wrzenia i zagęścić po odparowaniu jej części. Ruszt umieścić w mocno nagrzanym piekarniku i piec mięso przez 8 minut obracając w połowie pieczenia. Podawać z sosem i warzywami z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *