Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Podudzia z kurczaka w imbirowej glazurze z sezamem

Składniki:

    • 12 podudzi z kurczaka
    • 2 łyżki lekko podprażonych nasion sezamu

    Marynata:

    • ¼ szklanki chińskiego sosu barbecue
    • ¼ szklanki płynnego miodu
    • 1 łyżka świeżo utartego imbiru
    • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka wódki ryżowej


    Sposób przyrządzenia:

    Składniki marynaty zmiksować. Umyte i osuszone podudzia kurczaka umieścić w misce, dodać marynatę, dokładnie wymieszać, odstawić przykryte do lodówki na kilkanaście godzin. Tak przygotowane mięso obsączyć z nadmiaru marynaty, marynatę zachować. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C lub na grillu kilkakrotnie obracając i smarując marynatą. Przed podaniem posypać sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *