Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Podgrzybki w cieście piwnym

Składniki:

  • 20 niedużych borowików lub podgrzybków
  • 3 listki laurowe
  • koperek
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 szklanka oleju

Ciasto:

  • 1/2 szklanki piwa
  • 2 jajka
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól


Sposób przyrządzenia:
Przygotować ciasto: Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem, dodać masło, wymieszać.
W garnku zagotować wodę, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty i koperek, gotować kilka minut, dodać grzyby i razem gotować jeszcze 5 minut. Grzyby wyjąć, obsuszyć. W rondlu rozgrzać olej, każdy grzyb moczyć w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor, wykładać na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru oleju. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *