Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z nutą imbiru

Składniki:

  • 150 g mąki
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • imbir mielony
  • sól
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • 200 ml miodu
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynków
  • 150 g wiórków koksowych
  • mielony imbir
  • 40 g niesolonych posiekanych orzechów arachidowych

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym dodawać stopniowo jajka nie przerywając ucierania
    No koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz imbir.
    Dokładnie wymieszać i przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut.
    W między czasie miód utrzeć razem z jajkami, wówczas dodać wiórki kokosowe rodzynki, orzechy oraz imbir.
    Powstałą polewę wylać na ciasto po upieczeniu i ponownie wstawić d piekarnika jeszcze na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *