Placek drożdżowy ze śliwkami
Placek drożdżowy ze śliwkami 4.65 out of 5 based on 128 voters.
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżki mąki
- 3 żółtka
- ¾ szkl. mleka
- 4 dag drożdży
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- ½ kostki masła
- szczypta soli tłuszcz do formy
- śliwki
Sposób wykonania:
Masło roztopić po czym rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka, sól, cukier puder i cukier waniliowy.
Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać mąkę, ponownie dokładnie wyrobić w trakcie dolewając roztopione masło.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta drożdrzowe
- Opublikowano: wtorek, 29, marzec 2011 08:24
- Żaneta Prucnal
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy