Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 żółtka
- 5 dag drożdży
- ½ kostki masła
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- śliwki węgierki
- cukier waniliowy
- cukier puder
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło roztopić po czym rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka, cukier puder, sól oraz skórkę z cytryny.
Całosc dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mąkę i dokładnie wyrobić.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia po czym przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Na wierchu ułożyć jedna obok drugiej połówki śliwek.
Posypać całość cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.