Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżki mąki
- 3 żółtka
- ¾ szkl. mleka
- 4 dag drożdży
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- ½ kostki masła
- szczypta soli tłuszcz do formy
- rabarbar malinowy
Sposób wykonania:
- Masło roztopić po czym rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka, sól, cukier puder i cukier waniliowy.
Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać mąkę, ponownie dokładnie wyrobić w trakcie dolewając roztopione masło.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.