Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z pomidorami i mozzarellą

Składniki na ciasto:

 

  • 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka suszonych drożdży (7g)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

 

 

Nadzienie:

  • 250 g pomidorów
  • 250 g mozzarelli
  • sól
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • 9 listków bazylii

     

    Przygotowanie ciasta:
    Drożdże zalać połową ciepłej wody, dokładnie wmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    Następnie mąkę wymieszać z solą i dodać do niej drożdże oraz resztę wody.
    Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę.
    Kulę tą rozwałkować na cienki placek, który przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać ok. 1 minuty.
    Z ciasta znów uformować  kulę, którą rozpłaszczyć formując koło rozciągając ciasto na grubość nas satysfakcjonującą.
    Zlepić brzegi aby nadzienie nam nie wyciekło.
    Ułożyć ciasto na okrągłej blasze posmarowanej tłuszczem i odstawić ciasto na 10 minut aby trochę odpoczęło.

  • W między czasie pomidory obrać ze skórki i rozdrobnić, ułożyć je na cieście.
    Na pomidorach ułożyć plastry mozzarelli.
    Oprószyć całość solą i posypać parmezanem.
    Skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 15-20 minut.
    Przed podaniem posypać posiekaną bazylią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *