Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza barbecue chicken

Sos

Składniki:

  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżeczki oliwy
  • ½ łyżeczki octu winnego
  • 60 ml soku z cytryny,
  • 1 posiekana cebula,
  • 1/2 łyżeczki cukru karmelizowanego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczki przyprawy do zup
  • 1 łyżka startego selera
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku

Sposób przyrządzenia:
Cebulę smażyć w oleju aż zbrązowieje, dodać pozostałe składniki, zamieszać, zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez 20 min. Zmiksować
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto.

Składniki:

  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Autorką przepisu na sos i ciasto jest Vjesja

Obkład

Składniki:

    • 30 dkg pieczonego mięsa z kurczaka
    • 1 duża czerwona cebula
    • rozmaryn
    • oliwa
    • 25 dkg tartego żółtego sera

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć kurczaka i cebulę. Na wierzchu ułożyć ser. Posypać posiekanym rozmarynemi posmarować resztą sosu.
Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *