Sos
Składniki:
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżeczki oliwy
- ½ łyżeczki octu winnego
- 60 ml soku z cytryny,
- 1 posiekana cebula,
- 1/2 łyżeczki cukru karmelizowanego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczki przyprawy do zup
- 1 łyżka startego selera
- sól, pieprz
- papryka w proszku
Sposób przyrządzenia:
Cebulę smażyć w oleju aż zbrązowieje, dodać pozostałe składniki, zamieszać, zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez 20 min. Zmiksować
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.
Ciasto.
Składniki:
- 100g ml ciepłego mleka
- 200 g mąki
- ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Autorką przepisu na sos i ciasto jest Vjesja
Obkład
Składniki:
-
- 30 dkg pieczonego mięsa z kurczaka
- 1 duża czerwona cebula
- rozmaryn
- oliwa
- 25 dkg tartego żółtego sera
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć kurczaka i cebulę. Na wierzchu ułożyć ser. Posypać posiekanym rozmarynemi posmarować resztą sosu. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.