Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza bakłażanem, pomidorami i parówką

Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 3 dag  żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • ok. 1,5 szklanki letniej wody

    Sposób przyrządzenia:
    Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.

    Sos do pizzy

    Składniki:

    • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki przegotowanej wody
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz
    • 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
       

      Sposób przyrządzenia:
      Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.

      Wierzch pizzy

      Składniki:

      • 1 pokrojony w plastry bakłażan
      • 2 pokrojone w plastry pomidory
      • 2 oczyszczone, pokrojone w paski papryki
      • 2 pokrojone w plastry parówki
      • 3 łyżki majonezu
      • 5 dkg tartego sera
      • sól, pieprz
      • 1 łyżka masła

        Sposób przyrządzenia:
        Plastry bakłażana posolić, pozwolić aby odsączył się wydzielający się sos. Na patelni rozgrzać masło, dodać paprykę, smażyć mieszając aż zmięknie. Na posmarowanym sosem spodzie pizzy ułożyć  osuszone na ręczniku papierowym plastry bakłażana, na mim rozłożyć pozostałe składniki, posmarować majonezem wymieszanym z tartym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *