Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony schab Jadwigi

Przez żołądek do serca. Pyszny, soczysty pieczony schab. Przepis zawiera: schab. majeranek, czosnek, smalec. 
 

Składniki:

  • 1,5 kg schabu 
  • 3 łyżki majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szkl bulionu 
  • 2 łyżki smalcu 
  • 2 łyżki soli
  • ½  łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
 

Sposób wykonania:

  1. Schab dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
    Dodać majeranek, sól, czarny i ziołowy pieprz.
    Całość wymieszać i natrzeć mięso.
    Wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Następnie przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem i lekko obsmażyć ze wszystkich stron.
    Wówczas przełożyć mięso na brytfannę.
    Podlać bulionem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopbi i piec około 80 minut.
    W trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem.
    Gdyby całość wyparowała podlać jeszcze bulionem i lub gorącą wodą.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *