Przez żołądek do serca. Pyszny, soczysty pieczony schab. Przepis zawiera: schab. majeranek, czosnek, smalec.
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- 3 łyżki majeranku
- 6 ząbków czosnku
- 1 szkl bulionu
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Sposób wykonania:
-
Schab dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Dodać majeranek, sól, czarny i ziołowy pieprz.Całość wymieszać i natrzeć mięso.Wstawić na kilka godzin do lodówki.Następnie przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem i lekko obsmażyć ze wszystkich stron.Wówczas przełożyć mięso na brytfannę.Podlać bulionem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopbi i piec około 80 minut.W trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem.Gdyby całość wyparowała podlać jeszcze bulionem i lub gorącą wodą.
Liczba porcji: 4