Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony boczek w majeranku

 

Składniki:

 

  • 1 kg chudego boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Oliwę z oliwek wlać do miseczki.
Dodać majeranek, szczyptę soli, pieprz, posiekany czosnek, pokruszony listek laurowy.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstałą mieszanka natrzeć dokładnie oczyszczony boczek.
Przełożyć do brytfanny, podlać odrobiną bulionu i piec do miękkości.
W trakcie pieczenia polewać resztą bulionu.
Po upieczeniu jeśli chcemy pozbyć się nadmiaru tłuszczu przykryć boczek deseczką i czymś obciążyć wtedy wypłynie z niego jeszcze dużo tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *