Pieczona makrela z rodzynkami
Pieczona makrela z rodzynkami 2.09 out of 5 based on 11 voters.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2/3 szkl okruchów świeżej bułki
- 55 g rodzynków
- 2/3 szkl orzeszków piniowych
- starta skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 4 sprawione makrele
- cząstki cytryny
Sposób wykonania;
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebule wówczas zdjąć z ognia i dodać do niej okruchy chleba, orzeszki, rodzynki, koperek, skórkę z cytryny, pietruszkę, jajko oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstały farszem napełnić wnętrze makreli.
Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Na koniec każdą rybę naciąć kilku miejscach nożem i posmarować oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30-45 minut.
Podawać udekorowane cząsteczkami cytryny.
- Szczegóły
- Kategoria: Makrela
- Opublikowano: piątek, 04, styczeń 2013 14:21
- Wanda Czerniak
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla